Marko Kaldur „Salapärane Eesti"

 Tegu on nii poolenisti petta saadud pooliku tõega, mis kirja pandud kui Eesti tänapäevane rahvapärimus. Juttu on nii näkkidest, kääbikutest ja salapärastest energiasammastest kui ka täiesti seletatavatest  Eestis  - küll harva - esinevatest loodusnähtustest nagu hiidlained, vesipüksid ja elektrilised energiakogumid. Kõik nähtused on esitatud läbi pealtnägijate silmade, mille all leidub ka seletus (harvem teaduspõhine) või põhjendus, miks selline näht või fenomen sai toimuda.

Täiesti ausalt öeldes ajas raamat mind päris segadusse selles osas, et ma ei teadnud enam, mida uskuda ja mida mitte. Raamatusse olid paigutatud normaalsed ja loomulikud, küll ehk naljakad, lood nagu näiteks „Püha Elmo tuled Pärnumaal" ja „Jaanuaritormi lapsed" läbisegi täiesti pööraste ja ulmeliste pajatustega näiteks „Punapargi kummitusrongist" ja „Katlakivi ohvritest", mis mitte kuidagi tõepärased ei saanud olla. Oleksin soovinud kas üht või teist - et raamat olekski koosnenud ainult selgetest fantaasiajuttudest, rõhudeski eesti folkloorile, või siis hoopis harvadest loodusnähtustest ning sõjaaegsetest lugudest Eestis, mis ongi päriselt teaduslikult või faktidega seletatavad. Niimoodi segamini oli raamatu eesmärgist väga keeruline sotti saada.

Minule jäi raamatust selline mulje, et autor ise peab oma teost pigem ilukirjanduslikuks, kuid üritab seda näidata kui teaduslikku või tegelikkusel põhinevat. Näiteks pealtnägijate/kogejate tsitaatidena esitatud kirjeldused tundusid mulle oma käekirjalt aina sarnasemaks minevat sedamööda, mida raamat edasi läks. Tekkis küll kerge kahtlus, et need on autor ise kirja pannud ning tsitaatidele huvitavad autorid välja mõelnud. Võimalik, et ma eksin täiesti, kuid ma ei oleks sugugi pettunud, kui ilmneks, et kogu teos on tegelikult autori enese mugandatud täheldatud kuulujuttude kogum, millele meelega on kapaga vürtsi peale raputanud. Sel juhul sooviksin vaid, et raamat oleks selle eesmärgiga meeles ka turundatud.

Loed lehekülje - ei saa arugi, et üks riiulitäis sest sai!

Kommentaarid

Populaarsed postitused