Indrek S. Einberg „Lydia Koidula"

 Indrek Siver Einbergi koostatud lühiülevaateline raamat Lydia Koidula elust on esimene osa sarjast Meie elu, mis koosneb kaheksast väikesest vihikust, igaüks keskendumas mõnele tähtsale Eestimaa sündmusele või isikule. Tegu on vaid saja lehekülje pikkuse vihikuga, seda pealegi üsna pisikeses formaadis ning suures kirjas, mis tähendab, et põhilise info omandamine meie Koidulauliku kohta on kiire ja üldsegi mitte aeganõudev. Lisaks sisaldab raamat palju pilte, mis teeb kogu lugemiskogemuse eriti lõbusaks.

Raamat on mõeldud eelkõige ilmselt just nooremale lugejale. Ütleb raamatu tagumine külgki, et on sobilik lugejale juba alates kuuendast eluaastast. Sellele vaatamata ei peaks näiteks ka sajaaastane raamatut nurka heitma, kuna palju kasulikku ja huvitavat leidub selles ikkagi. Leian, et inimesele, kelle jaoks Koidula elukäik täiesti tundmatu peaks olema, saab tänu sellele raamatule temast ikkagi üsna hea ülevaate ja arusaama sellest, millega naine tegeles, milline oli tema taust ning tähtsus Eesti ajaloos.

Mulle meeldis raamatu puhul eriti see, kuidas ei oldud keskendutud mitte ainult Koidula enda elule, vaid selgitatud ka kõige tausta ja põhjuseid. Üsna suur osa raamatust oligi pühendatud hoopis vanale heale papa Jannsenile, tänu kellele Lydia ehk üldse nii suure tähtsuse omandas, nagu me nüüd teame teda seda meie jaoks omavat. Allmärkustele tänu, sai lugeja mõista ka maailma seisukorda tema kaasajal, olgu näiteks kasvõi Saksamaa keisririigi kujunemine või eestlaste kui rahvuse nn kapist välja tulemise võimalikkus üldse baltisakslaste/venelaste suhtumise tõttu. Lühiülevaatena oli raamatusse suudetud mahutada lausa üllatav kogus materjali!

Mina isiklikult sattusin raamatut lugema enese jaoks lausa ideaalsel ajal. Ajaloo kursusel oleme täpselt ärkamisaega läbi võtmas - viimasel tunnil rääkisime esimesest laulupeost, mille toimumise võimalikkusele ka heale Ööbikule suure kummarduse peame tegema. Kunstiajaloos lõpetasime vaid nii umbes nädala eest rokkokoo ja peale seda klassitsismi teema, mis kasvõi riietusstiili poolest samuti Koidula ajaga kokku käib. Ka kirjanduses oleme parajasti realismi käsitlemas, mis suures plaanis samuti tollesse ajavahemikku kukub, milleks on 19. sajandi esimene pool kuni teine kolmandik. Selle raamatu puhul leidsin enese jaoks käesoleval ajahetkel lausa suurepärase kordamismaterjali koolivara jaoks, lisaks sellele, et õppisin oma kandi naist Lydiat paremini tundma.

Loed lehekülje - ei saa arugi, kui üks riiulitäis sest sai!

Kommentaarid

Populaarsed postitused